Môžete mať obuté vpredu letné a vzadu zimné pneumatiky?

zimné pneumatiky

V článku vysvetlíme, či je podľa vyhlášky možné mať vpredu letné a vzadu zimné pneumatiky. Prečo to vodiči robia a ako to vplýva na jazdné vlastnosti.

Môžete mať obuté vpredu letné a vzadu zimné pneumatiky?

Zimné obdobie naberá na obrátkach, s čím súvisia nie práve najbezpečnejšie cesty. Z hľadiska jazdy je nepríjemná hrubá vrstva snehu, námraza, ľad a iné vplyvy, na ktoré by ste si mali dať pozor. Ešte predtým je však nutné prezutie letných pneumatík za zimné. Nie každý si však túto povinnosť splní dokonale. Sú medzi nami vodiči, ktorí majú chuť experimentovať. Ich auto má obuté vpredu letné a vzadu zimné pneumatiky. Prečo to robia?

Vodiči chcú hlavne ušetriť

Mnoho majiteľov áut sa k otázke zimných pneumatík stavia maximálne ekonomicky. V praxi sa to prejavuje tak, že vyhľadávajú buď lacné značky, alebo jazdia na letných vpredu a zimných pneumatikách vzadu. Snaha ušetriť v tomto prípade nie je na mieste a v konečnom dôsledku vás môže vyjsť poriadne draho nehovoriac o tom, že ohrozujete aj svoj život.

Výsledkom tohto neštandardného prezutia budú naozaj veľké problémy pri brzdení. Prax je totiž taká, že auto so zadným pohonom sa v prípade zabrzdenia spolieha najmä na predné kolesá. Ak sú na nich letné pneumatiky, ktoré v zimných podmienkach reagujú absolútne zle, efektivita brzdenia sa stráca. Nevyhnete sa tak nebezpečným situáciám, ktoré môžu spôsobiť napríklad nedotáčavý šmyk.

Chyby s výmenou len dvoch pneumatík sa často dopúšťajú aj vodiči s pohonom vpredu. Práve tam majú vo zvyku osádzať zimné pneumatiky, pričom vzadu si nechajú letné. Ich slabšia priľnavosť v zimných podmienkach môže často vyústiť v nezvládnuteľný pretáčavý šmyk.

Zákon hovorí jasne

Pri použití letných vpredu a zimných pneumatík vzadu, riskujete nielen svoj život, ale aj pokutu. Zmeny v premávke počas zimného obdobia má na starosti § 38 zákona č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke. Ten hovorí o tom, že ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza, vodič svoje auto môže použiť iba v prípade, že má na všetkých štyroch kolesách obuté zimné pneumatiky s označením M a S. Prezuť by ste mali15. novembra.

Z hľadiska zákona je problém tiež to, ak máte obuté rozličné pneumatiky. Musia sa zhodovať v rozmeroch a konštrukcii. Taktiež je nevyhnutný správny dezén, ktorý je pre zimné pneumatiky stanovený na minimálne 3 milimetre.

Použitie rozličných pneumatík je v zimných podmienkach naozaj riskantné. Ide o oblasť, v ktorej sa neoplatí šetriť. Zákon hovorí jasnou rečou a u vodičov netoleruje tento prehrešok. Výnimkou je iba dojazdová pneumatika, ktorú použijete v prípade, že dostanete defekt.

V opačnom prípade by ste si pri použití letných vpredu a zimných pneumatík vzadu mali uvedomiť, že ohrozujete nielen seba, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky.

nenechajte si ujst vyhodne zimne pneumatiky z nasej ponuky s montazou na disk a vyvazenim zadarmo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *