Neviete, kedy prezuť zimné pneumatiky? Môže vás to vyjsť draho

zimné pneumatiky

Dni sú stále čoraz kratšie a počasie sa začína rapídne zhoršovať. Mnoho vodičov uvažuje, kedy je správny čas prezuť na zimné pneumatiky. Kedy by ste ich mali vymeniť za letné? A čo na to hovorí vyhláška?

Neviete, kedy prezuť zimné pneumatiky? Môže vás to vyjsť draho

Používanie letných pneumatík kedysi nebolo obmedzené zákonom. Podľa dnešnej platnej legislatívy však za porušenie zákona hrozia vysoké pokuty. Výmenu letných pneumatík za zimné ale treba zvážiť, aj keď to zákon ešte neprikazuje. Pripomeňme si teda, prečo je dôležité vymeniť zimné pneumatiky za letné.

Čo hovorí zákon?

Podľa vyhlášky platí nasledovné:

„Ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza, vodič motorového vozidla kategórie M1 a N1 môže také vozidlo použiť v cestnej premávke, len ak je toto vozidlo na všetkých nápravách vybavené zimnými pneumatikami s označením „M+S“, „M.S.“ alebo „M & S“; motorové vozidlá kategórie M2, M3, N2 a N3 musia byť vybavené takými pneumatikami aspoň na jednej z hnacích náprav v čase od 15. novembra do 31. marca.“

Zjednodušene teda platí, že zimné pneumatiky by ste mali nasadiť 15. novembra a ponechať ich na vašom vozidle do konca marca. Zároveň musí byť vozovka pokrytá súvislou vrstvou snehu alebo ľadu. Navyše tieto pneumatiky by mali mať minimálnu hĺbku dezénu 3 milimetre.

Ak tento zákon porušíte, hrozí vám pokuta do výšky:

  • 50 eur ako fyzickej osobe

Pokutu 50 eur môžete dostať aj za nedodržanie hĺbky dezénu . Polícia vás navyše môže požiadať, aby ste odstavili vozidlo a budete musieť preplatiť náklady na odťahovú službu.

Sadzovník pokút ukladaný políciou nájdete TU

Prečo nepoužívať letné pneumatiky, keď napadne prvý sneh?

Keďže zákon hovorí o súvislej vrstve snehu, letné pneumatiky ešte môžete teoreticky používať, aj keď mierne nasneží. V rámci svojej bezpečnosti a bezpečnosti ostatných účastníkov premávky by ste mali výmenu zvážiť pri prvom zhoršení počasia. Zimné pneumatiky majú členitejší dezén s malými lamelami, a vďaka tomu auto lepšie drží na zasneženom povrchu.

Jesenné počasie je často sprevádzané daždivými dňami. Zmes, ktorá je použitá v letných pneumatikách v nižších teplotách stvrdne, a pneumatiky sa tak rýchlo dostávajú do šmyku. Navyše brzdná dráha na mokrej vozovke je potom až o 31 metrov dlhšia.

Kedy je teda ideálne prezuť na zimné pneumatiky?

V našich podmienkach by ste mali výmenu zvážiť, keď teplota začne klesať pod 10 stupňov. Nezabudnite skontrolovať hĺbku dezénu a takisto je dobré používať pneumatiky maximálne 5 sezón. Výmenu zvážte čo najskôr, lebo v prvom rade ide o vašu bezpečnosť. Ak si nie ste istí, ktoré zimné pneumatiky si vybrať, pomôže vám veľký test zimných pneumatík.

nenechajte si ujst vyhodne zimne pneumatiky z nasej ponuky s montazou na disk a vyvazenim zadarmo

Aktualizácia obsahu 22.11.2022

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *