Keď sa cesty menia na rieky: Tipy, ako zvládnuť aquaplaning a udržať auto v bezpečí

zatopene cesty

Silné dažde a záplavy, ktoré v poslednom týždni zasiahli viaceré oblasti strednej Európy, prinášajú vodičom množstvo výziev. Jazda po zaplavených cestách môže byť nebezpečná a hrozí poškodenie vášho vozidla. Ak však poznáte základné zásady a postupy, môžete minimalizovať riziká a ochrániť svoje auto. V tomto článku sa pozrieme na to, ako bezpečne prejsť cez vodu, na čo si dávať pozor a aké riziká voda na cestách predstavuje pre vaše auto a bezpečnosť.

zatopene cesty

Ako bezpečne prejsť cez zaplavenú cestu?

Keď sa ocitnete na ceste s vysokou hladinou vody, je nevyhnutné vyhodnotiť hĺbku vody. Ak voda siaha nad spodnú časť motora alebo nad výfuk, je lepšie sa takémuto úseku úplne vyhnúť. Prechádzať hlbokou vodou môže viesť k vážnemu poškodeniu motora, brzdového systému a elektroniky vozidla. Ak si však istí, že voda nie je príliš hlboká, mali by ste cez ňu prechádzať pomaly a plynulo, aby ste minimalizovali riziko, že voda prenikne do citlivých častí vozidla.

Dôležité je tiež udržať dostatočný odstup od ostatných vozidiel. Ak pred vami prejde iné auto a vytvorí vlnu, voda môže zasiahnuť váš motor alebo výfuk a spôsobiť vážne škody.

Aquaplaning a predĺžená brzdná dráha. Prinášajú nebezpečenstvá do jazdy na mokrých cestách

Jedným z najväčších rizík, ktoré prináša jazda na mokrých cestách, je aquaplaning. Tento jav nastáva, keď sa medzi pneumatikami a vozovkou vytvorí vrstva vody, ktorá spôsobí, že vaše pneumatiky stratia priľnavosť. Vozidlo začne „plávať“ po vode, čo znamená, že nemáte kontrolu nad riadením ani brzdením. Aquaplaning môže nastať náhle, najmä pri vyšších rýchlostiach a na cestách so zlým odvodnením.

Ako sa vyhnúť aquaplaningu?

  1. Znížte rýchlosť: Čím vyššia rýchlosť, tým väčšia šanca, že dôjde k aquaplaningu.
  2. Používajte pneumatiky s dobrým dezénom: Pneumatiky s hlbokým dezénom a správnym tlakom lepšie odvádzajú vodu a znižujú riziko aquaplaningu. Minimálna odporúčaná hĺbka dezénu pre mokré cesty je aspoň 3 mm.
  3. Vyhýbajte sa kalužiam: Ak vidíte veľké kaluže vody, pokúste sa ich obísť, alebo prechádzajte veľmi pomaly.

Okrem aquaplaningu voda na cestách výrazne predlžuje brzdnú dráhu. Na mokrom povrchu je brzdná dráha oveľa dlhšia než na suchom. Aj pri nižších rýchlostiach môže auto pri núdzovom brzdení prejsť o niekoľko metrov viac, než očakávate. Preto je dôležité udržiavať dostatočný odstup od ostatných vozidiel a brzdiť plynule a jemne, aby ste minimalizovali riziko šmyku.

Ako môže voda poškodiť motor a elektroniku?

Jedným z najväčších rizík jazdy vo vysokej vode je vodný úder. K tomuto javu dochádza, keď sa voda dostane do spaľovacej komory motora. Voda je nekompresovateľná, čo znamená, že piesty nemôžu správne pracovať, ak sa do motora dostane voda. Tento stav môže viesť k vážnemu poškodeniu motora, ako je ohnutie ojnice, prasknutie bloku motora alebo poškodenie ventilov. V dôsledku toho sa môže motor náhle zastaviť, alebo sa môžu objaviť silné kovové zvuky.

Ďalším problémom je poškodenie elektroniky vozidla. Moderné automobily sú plné elektronických systémov, ktoré sú citlivé na vlhkosť. Ak sa voda dostane do motorového priestoru alebo podvozku, môže narušiť senzory, elektronické riadiace jednotky a ďalšie komponenty, čo môže viesť k závažným poruchám vozidla.

Čo robiť po prejazde cez hlbokú vodu?

Ak ste už prešli cez oblasť so zvýšenou hladinou vody, mali by ste vykonať niekoľko krokov, aby ste minimalizovali riziko poškodenia vozidla:

  1. Vysušte brzdy: Po prejazde cez vodu niekoľkokrát jemne stlačte brzdový pedál, aby sa brzdové doštičky a kotúče vysušili. To vám pomôže obnoviť plný brzdový účinok.
  2. Skontrolujte podvozok a motor: Ak máte podozrenie, že sa voda dostala do niektorej časti motora alebo podvozku, navštívte servis, kde môžu skontrolovať prípadné poškodenia a zabrániť ďalším problémom.
  3. Sledujte varovné signály: Ak po prejazde cez vodu spozorujete, že motor pracuje nepravidelne, svietia varovné kontrolky alebo sa vozidlo správa nezvyčajne, mali by ste okamžite vyhľadať odbornú pomoc.

 

Jazda po zaplavených cestách je vždy riziková, ale s dodržiavaním základných pravidiel môžete ochrániť svoje vozidlo a zlepšiť bezpečnosť. Pamätajte, že voda na cestách môže spôsobiť aquaplaning, predĺžiť brzdnú dráhu a poškodiť motor alebo elektroniku auta. Vždy si dajte záležať na tom, aby vaše pneumatiky mali správnu hĺbku dezénu a znížte rýchlosť, ak sa ocitnete na mokrej vozovke.

Ak hľadáte pneumatiky, ktoré vám pomôžu zvládnuť jazdu v daždivom počasí, navštívte e-shop , kde nájdete širokú ponuku pneumatík s výbornými vlastnosťami pre jazdu na mokrých povrchoch.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *