Sú celoročné pneumatiky palivovo úsporné ?

Sú celoročné pneumatiky palivovo úsporné ?

Jedným z dôležitých faktorov, ktoré vodiči často zvažujú pri výbere pneumatík, je ich vplyv na spotrebu paliva. Ako to majú so spotrebou celoročné pneumatiky oproti tým letným a zimným. 

Sú celoročné pneumatiky palivovo úsporné ?

Čo sa týka letných pneumatík, tie vynikajú v teplom počasí, poskytujú vynikajúcu priľnavosť, ovládateľnosť a brzdný výkon na suchej vozovke. Prispôsobený dizajn behúňa a mäkšia zmes gumy optimalizujú výkon pri vysokých teplotách. Letné pneumatiky majú tendenciu tvrdnúť pri nízkych teplotách, čo vedie k zvýšeniu valivého odporu a zvýšeniu spotreby paliva. V zime sa veru s letným pneumatikami jazdiť neoplatí.  Naopak zimné pneumatiky sú zase navrhnuté tak, aby zvládali chladné poveternostné podmienky a poskytovali výnimočnú trakciu na snehu a ľade. Síce výrazne prekonávajú celoročné a letné pneumatiky v drsných zimných podmienkach, no pri jazde na suchej alebo teplej vozovke samozrejme trpia aj zvýšenou spotrebou paliva. No a preto prichádzajú na scénu celoročné pneumatiky.

Celoročné pneumatiky sú navrhnuté tak, aby fungovali primerane v širokom rozsahu podmienok. Čiže ich dezén a zmes gumy sú navrhnuté tak, aby poskytovali uspokojivú trakciu na suchých, ale aj mokrých vozovkách.  Zatiaľ čo celoročné pneumatiky ponúkajú lepší výkon v zime v porovnaní s letnými pneumatikami, prirodzene zaostávajú za vynikajúcou trakciou, ktorú poskytujú špeciálne zimné pneumatiky v náročných snehových podmienkach. Kde je teda kompromis ?

Kompromis je v celoročných pneumatikách. Ich palivová úspornosť spočíva v ich všestrannosti. Aj keď nemusia vynikať v extrémnych poveternostných podmienkach, ako sú špeciálne zimné alebo letné pneumatiky, celoročné pneumatiky dosahujú rovnováhu, ktorá vyhovuje potrebám vodičov v regiónoch s miernym podnebím, čiže na väčšine miestach na Slovensku. Pre väčšinu vodičov je menšie zväčšenie spotreby paliva s celoročnými pneumatikami vo veľmi teplé, či veľmi studené dni, spravodlivým kompromisom pre pohodlie celoročného používania bez častých výmen pneumatík.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *