História severskej značky pneumatík Nokian: Poznáte ju aj vy?

Nokian je značka, ktorá sa prezýva aj „najsevernejším výrobcom pneumatík na svete“. Vedeli ste, že ide o výrobcu, ktorý sa sústredí na vývoj pneumatík s extrémnou výdržou a pre tie najnáročnejšie podmienky?

120 rokov vývoja

Nokian má aktuálne za sebou viac ako 120 rokov vývoja, pretože vznikla v roku 1898 v nórskych Helsinkách. Čoskoro sa však presunula do mesta Nokian, odkiaľ, samozrejme, pochádza aj názov Nokian. Zaujímavosťou je, že marketingové oddelenie bolo založené až v roku 1930. Dovtedy sa dobré meno značky šírilo raketovou rýchlosťou samé od seba. 

Nokian je pritom značkou, ktorá na svet prvýkrát priviedla zimné pneumatiky. Stalo sa tak v roku 1934, pričom po prvýkrát boli testované na autobusoch a profesionálnymi vodičmi. Dokonca sa vyrábali výhradne s hrotmi, pretože cesty mali v danej dobe katastrofálnu kvalitu, a rovnako ani autá neboli nijako extra kvalitné. 

Vývoj urýchlili vojny

Ako to už v histórii býva, vývoj všetkého bol značne poháňaný aj vojnami. V Nokiane sa stále sústredili na neustále vylepšovanie ich flagship zimných pneumatík, pričom v roku 1956 už vyrábali okolo 130-tisíc pneumatík určených pre osobné vozidlá. Najväčšiu rolu v rozmachu pneumatík pritom hrala pomerne široká dílerská sieť, ktorou Nokian disponoval. 

Koncom dekády 50. rokov bola prvýkrát vyrobená radiálna pneumatika, ktorú začal Nokian vyrábať v roku 1968 v cykle 5-tisíc pneumatík denne. V roku 1977 predstavili prvú radiálnu pneumatiku s vystlatím z ocele a na ceste boli aj bezdušové pneumatiky. Značka sa počas globálnej ropnej krízy sústredila aj na efektivitu svojich výrobkov. Preto sa hrdo prezentovala reklamným sloganom „len 2 centy na kilometer“, čím propagovala úspornosť svojich pneumatík. 

V 80. rokoch nastupujú počítače

Ako v takmer všetkých oblastiach v 80. rokoch, aj do pneumatikárskeho segmentu prichádzajú počítače, ktoré ďalej urýchľovali vývoj. Taktiež sa začali soliť cesty, tak ako to poznáme dnes, čo prinieslo zvýšený nápor na pneumatiky. V Nokiane sa aj naďalej sústreďovali na vývoj zimných pneumatík, čo si v 90. a nultých rokoch uvedomili, že je ich najsilnejšia stránka. 

Dnes je Nokian jednou z najznámejších značiek pneumatík na svete, pričom sa aj naďalej dostáva do popredia najmä vďaka svojim skúsenostiam s vývojom zimných pneumatík. Pravidelne vyhrávajú rôzne ceny a v rebríčkoch kvality zimných pneumatík sa udržiavajú na vrchole. 

Máte s Nokianmi skúsenosti aj vy?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *