Pneumatiky plnené dusíkom: výhody a nevýhody

Pneumatiky plnené dusíkom: výhody a nevýhody

Pneumatiky plnené dusíkom si v posledných rokoch získali na popularite a sú ponúkané pre ich potenciálne výhody oproti tradičným pneumatikám plneným vzduchom. 

Pneumatiky plnené dusíkom: výhody a nevýhody

Koncept používania dusíka v pneumatikách pochádza zo začiatku 20. storočia, kedy sa s ním prvýkrát experimentovalo v letectve. Dusík bol vybraný pre jeho stabilné a predvídateľné vlastnosti, ktoré sú kľúčové v extrémnych prostrediach. Nakoniec sa táto technológia dostala do automobilového priemyslu a dnes sú pneumatiky plnené dusíkom dostupné pre každodenných vodičov.

Aké sú rozdiely medzi pneumatikami plnenými dusíkom a bežnými pneumatikami ?

Prvý zásadný rozdiel je ich konzistencia. Molekuly dusíka sú väčšie ako molekuly kyslíka, čo znamená, že je menej pravdepodobné, že unikajú cez gumu a porézne povrchy pneumatiky. Výsledkom môže byť stabilnejší tlak v pneumatikách v porovnaní s bežným vzduchom, čím sa znižuje potreba častých kontrol tlaku. Takisto udržiavanie tlaku: Stabilné vlastnosti dusíka môžu viesť k zlepšeniu palivovej účinnosti a životnosti pneumatík, pretože pomáha udržiavať optimálny tlak v pneumatikách a znižuje valivý odpor. Tretí zásadný rozdiel je teplotná stabilita: Pneumatiky plnené dusíkom sú menej náchylné na kolísanie tlaku v dôsledku zmien teploty, vďaka čomu sú obľúbenou voľbou pre extrémne poveternostné podmienky.

Kým za doplnenie dusíka do pneumatiky si treba v servise priplatiť, naplnenie pneumatiky obyčajným vzduchom nás samozrejme nič nestojí.Niektorí predajcovia však môžu pri nákupe nových pneumatík ponúkať bezplatné služby plnenia dusíkom.

 

Aké sú výhody a nevýhody pneumatík plnených dusíkom ?

 

Stabilný tlak: Dusík môže pomôcť udržať stály tlak v pneumatikách, čím sa zlepší spotreba paliva a ovládateľnosť.

Znížená oxidácia: Dusík minimalizuje riziko vnútornej oxidácie pneumatiky, čo môže predĺžiť životnosť pneumatiky.

Teplotná stabilita: Pneumatiky plnené dusíkom fungujú dobre v extrémnych teplotných podmienkach.

Náklady: Počiatočné náklady na plnenie dusíkom môžu niektorých vodičov odradiť.

Obmedzená dostupnosť: Nájdenie dusíka na čerpacích staniciach môže byť náročnejšie v porovnaní s bežným vzduchom.

Na záver, pneumatiky plnené dusíkom ponúkajú potenciálne výhody z hľadiska stability tlaku a životnosti. Tieto výhody však nemusia ospravedlniť dodatočné náklady pre všetkých vodičov. V konečnom dôsledku výber medzi dusíkom a bežným vzduchom nie je až tak citeľný, a samozrejme závisí od individuálnych preferencií a jazdných podmienok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *