Kedy vodiči najčastejšie prezúvajú pneumatiky a aké trendy vidíme v nákupe zimných pneumatík?

Prezutie pneumatik

S príchodom jesene a klesajúcimi teplotami začínajú vodiči na Slovensku a v Českej republike premýšľať o prezutí na zimné pneumatiky. Hoci zákon hovorí, že zimné pneumatiky sú povinné od 15. novembra, a to v prípade snehu, ľadu alebo námrazy realita na cestách a v pneuservisoch ukazuje, že vodiči začínajú riešiť prezutie oveľa skôr.

Prezutie pneumatik

Kedy vodiči najčastejšie prezúvajú?

Najviac vodičov začína prezúvať v októbri, keď teploty pravidelne klesajú pod 7 °C, čo je hranica, pri ktorej letné pneumatiky strácajú svoju účinnosť. Tento mesiac predstavuje približne 40-50 % všetkých prezutí​. Väčšina vodičov sa spolieha na zmenu počasia a snaží sa pripraviť skôr, aby sa vyhli nepríjemnostiam, akými sú námrazy či sneh, ktoré môžu prísť náhle.

Ďalšia veľká vlna prezúvania prichádza v novembri, keď prezúva ďalších 30-40 % vodičov. Toto obdobie často sprevádza nástup zimných zrážok, ktoré motivujú tých, čo s prezutím čakali​.

V decembri a dokonca ešte v januári sú vodiči, ktorí stále používajú letné pneumatiky, či už z finančných dôvodov alebo z dôvodu podcenenia bezpečnosti​. Títo vodiči sa ocitajú v riziku najmä pri prudkých zmenách počasia, čo môže viesť k nehodám, najmä na zľadovatených cestách.

Pre zákazníkov je najväčšou výzvou vybrať si správne pneumatiky. E-shopy ako najpneu.com ponúkajú širokú škálu produktov, od prémiových značiek až po cenovo dostupnejšie varianty. Ak neviete, ktoré pneumatiky sú pre vás najvhodnejšie, je dobré zvážiť, v akých podmienkach najčastejšie jazdíte – či už ide o mestské alebo horské cesty, kde môžu byť podmienky drsnejšie​

V súčasnosti čoraz viac vodičov nakupuje zimné pneumatiky online. E-shopy ako najpneu.com zaznamenávajú nárast predaja už v septembri, kedy si vodiči zabezpečujú pneumatiky v predstihu, aby sa vyhli sezónnym špičkám a možným čakacím dobám​

Nákupné trendy v online prostredí

Vrchol predaja prichádza v októbri a novembri, keď mnoho vodičov začne cítiť urgentnosť zmeny pneumatík v dôsledku klesajúcich teplôt. Tento trend je zreteľný aj pri objednávkach online – rýchle doručenie a dobré ceny sú pre vodičov kľúčovými faktormi pri rozhodovaní o nákupe​.

Dôvody pre včasné prezutie

Včasné prezutie na zimné pneumatiky má niekoľko zásadných výhod. Zimné pneumatiky sú špeciálne navrhnuté na jazdu pri nízkych teplotách a poskytujú lepšiu priľnavosť na snehu, ľade aj mokrej vozovke. Oproti letným pneumatikám majú kratšiu brzdnú dráhu a zabezpečujú lepšiu stabilitu pri riadení.

Výzvy a tipy pre zákazníkov

Pre zákazníkov je dôležité nielen prezúvať včas, ale aj zabezpečiť si pneumatiky v dostatočnom predstihu, aby sa vyhli stresu počas najväčšej sezónnej špičky. Čím skôr prezujete, tým viac času máte na výber najlepšej ponuky a vyhnete sa čakaniu v pneuservisoch.

Nezabudnite si skontrolovať vaše pneumatiky – sú pripravené na zimu?

Je dôležité si overiť, či vaše pneumatiky sú stále v dobrom stave. Tu sú štyri jednoduché tipy, ako ich pred zimou skontrolovať:

  1. Skontrolujte hĺbku dezénu: Minimálna hĺbka dezénu pre zimné pneumatiky je 4 mm. Ak sú vaše pneumatiky opotrebované pod túto hranicu, odporúča sa ich vymeniť, pretože znížená hĺbka znižuje priľnavosť na snehu a ľade.
  2. Skontrolujte tlak v pneumatikách: S poklesom teplôt sa znižuje aj tlak v pneumatikách. Uistite sa, že tlak je v normálnom rozmedzí, aby sa zlepšila ovládateľnosť vozidla a zabránilo nadmernému opotrebovaniu​.
  3. Pozrite sa na stav pneumatiky: Prezrite si pneumatiky na prípadné trhliny, výčnelky alebo nerovnomerné opotrebovanie. Tieto problémy môžu naznačovať potrebu výmeny​.
  4. Vyváženie a geometria kolies: Po montáži zimných pneumatík si dajte skontrolovať vyváženie a geometriu kolies, aby ste predišli vibráciám a nerovnomernému opotrebovaniu pneumatík​.

Prezutie na zimné pneumatiky je kľúčové pre bezpečnú jazdu počas zimných mesiacov. Väčšina vodičov prezúva v októbri a novembri, pričom nákupné správanie sa čoraz viac presúva do online prostredia. E-shopy ako najpneu.com ponúkajú široký sortiment, rýchlu dodávku a konkurenčné ceny, čím vám môžeme pomôcť pripraviť sa na zimnú sezónu bez stresu. Takže nezabudnite – včasné prezutie nielen zvyšuje vašu bezpečnosť, ale aj pohodlie na cestách počas zimy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *