História pneumatík značky Pirelli: Keď Taliani ukážu svoje silné stránky

Hoci Taliansko aktuálne nepatrí zrovna k industriálnym veľmociam, nie vždy tomu tak bolo. Kedysi Taliani viedli svetový rebríček inovácií, a to nielen na poli automobilov. Značka Pirelli jednoznačne patrí k tým, ktoré dosiahli štatút legendy. Pozrime sa teda na zúbok tomu, ako táto značka vznikla. 

Všetko má na svedomí Giovanni Battista Pirelli

Svoju inovatívnu firmu založil v roku 1872 v Miláne, pričom sa zamerala na výrobu gumených výrobkov. Neskôr, už v rokoch 1885 a 1894, postupne spustili výrobu pneumatík pre velocipédy. Už v roku 1901 prišli na rad pneumatiky pre vtedajšie automobily. Od začiatku si v Pirelli dávali záležať na kvalite vývoja a použitého produktu. 

Čoskoro sa značka rozrástla svojimi továrňami aj do Španielska, Anglicka alebo Argentíny. V roku 1907 potom prvé vozidlo vyhralo preteky Grand Prix vo Francúzsku a malo osadené práve pneumatiky Pirelli. 

Nasledovala burza 

Gruppo Pirelli sa stalo prvou talianskou spoločnosťou, ktorá bola zalistovaná na newyorskej burze cenných papierov, a to už v roku 1922. Hneď po 1. svetovej vojne prišli pneumatiky Superflex Stella Bianca, ktoré boli inovatívne a určené pre športové automobily, pričom boli vybavené spevneným plášťom, aby sa zamedzilo poškodeniam vzniknutým pri vysokých rýchlostiach. Radiálna pneumatika potom prišla v roku 1953. 

Ďalšia expanzia prišla v 60. a 70. rokoch, pričom smerovala do Grécka, Turecka, ale aj do Brazílie, kde značka otvorila ďalšie továrne. Značka smerovala do absolútnych výšin, čo sa potvrdilo aj v ďalších rokoch, kedy postupne skupovala rôznych menších výrobcov pneumatík, ako napr. Alexandria Tire Company. 

V roku 2006 sa Pirelli svojou výrobou dostalo aj do Rumunska. Postupom rokov sa značka zbavovala pridružených biznisov, ako napr. káblovky alebo iných, pretože sa chcela venovať už len pneumatikám. Dnes je značka Pirelli legendou a jednou z najznámejších značiek pneumatík na svete. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *