Starostlivosť o kolesá vášho auta

Starostlivosť o kolesá

Kolesá auta potrebujú rovnakú starostlivosť, ako aj ostatné časti a spotrebné komponenty vášho štvorkolesového miláčika. Na jednej strane pravidelne meníte olej a čistite interiér, no na kolesá, ktoré patria medzi najnamáhanejšie časti auta, zabúdate. Akú pozornosť a starostlivosť by sme im mali venovať?

Starostlivosť o kolesá

Umývanie diskov 

Disky potrebujú našu pravidelnú starostlivosť v podobe čistenia najmä v prípade, ak chceme dosiahnuť ich dlhú životnosť bez viditeľného poškodenia spôsobeného mikro čiastočkami a koróziou. Na oceľové a hliníkové disky sa predávajú špeciálne čistiace prípravky, ktoré však majú aj na väčšine kvalitných a ručných umývačiek. 

Lesk na pneumatiky 

Medzi ďalšie prípravky, ktoré by ste mali pravidelne používať pre dlhšiu životnosť vašich pneumatík, je lesk, alebo oživovač a ochranný sprej na pneumatiky. Jeho aplikáciou na boky pneumatík aj na ich plochy, ktoré sa pri jazde dotýkajú zeme, vytiahnete z pneumatík oveľa dlhšiu životnosť a spoľahlivosť. 

Odmasťovač 

Odmasťovač použite najmä v prípade, keď sa niektorá časť vašej pneumatiky dostala do kontaktu s olejom alebo inými mastnými prípravkami. Poškodiť by ju nemali, no pri brzdení sa vám môže predĺžiť brzdná dráha alebo môžete dostať šmyk. Kolesá, ale napríklad ani brzdy nikdy nemôžu byť mastné. 

Správne nahustenie 

Vaše pneumatiky by mali mať presne určený predpísaný tlak podľa typu auta (ten nájdete najčastejšie na prahu vodičových dverí) a prípadne aj podľa typu konkrétnej pneumatiky. Príliš veľkým nahustením môžete zvýšiť riziko výbuchu pneumatiky, príliš malým zase jej vyššie opotrebenie a zvýšenie spotreby pri jazde. 

Kontrola po parkovaní 

Keď zaparkujete svoje auto, vždy sa okolo neho prejdite a pozrite, či náhodou neparkujete jedným kolesom z polovice na obrubníku, rozbitom skle alebo v inej polohe, kedy by mohla pneumatika alebo celé koleso zbytočne trpieť. Ak je jedno koleso vo vzduchu, môže trpieť aj náprava alebo tlmiče. Auto by malo parkovať vždy v „uvoľnenej“ polohe. 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *