Prečo hviezdičky z crash testov nie sú vždy dobrým ukazovateľom

crash test

Tiež si pred výberom auta pozriete výsledky crash testov od spoločnosti ADAC a dúfate, že získa čo najviac hviezdičiek? Ich počet je nie vždy úmerný bezpečnosti daného modelu. Čo všetko vplýva na počet získaných hviezdičiek? Čítajte ďalej.

crash test

Bezpečnostné systémy

O tých sme písali v predchádzajúcom článku ako o veľkej výhode moderných vozidiel. Pri crash testoch však dokážu spoľahlivo skresliť skutočné údaje a pridať autu pár pozitívnych bodov navyše. Nezabúdajme však, že bezpečnostné systémy majú zväčša zrážke zabrániť, a nie zmierniť jej následky.

Ochrana chodcov

Autonómny brzdový systém môže v meste zachrániť život práve chodcom. Bez neho sa vám však nič vážne stať nemôže, najmä nie pri nižších rýchlostiach. S ochranou chodcov súvisí aj brzdná dráha a ďalšie merané faktory, ktoré však s vaším prežitím alebo naopak neprežitím, často nemajú nič spoločné.

Použité stupne výbavy

Auto sa pri čelnom náraze deformuje vzhľadom na rýchlosť, uhol nárazu, ale aj plochu, ktorou narazí (stĺp, strom, betónová stena). Veľkú deformačnú zónu časť tvorí aj samotné koleso auta, ktoré vás môže zachrániť pred zlomenými nohami. Netreba však zabúdať na to, že v rôznych situáciách sa autá s plechovými diskami, s hliníkovými, ale aj s rôznymi typmi a veľkosťami pneumatík môžu správať úplne odlišne.

Ako teda vybrať bezpečné auto?

Okrem výsledkov crash testov si ich treba aj pozrieť. Najčastejšie narazíte na videá čelného a bočného nárazu. Prvý test imituje náraz, kedy ľavou stranou auta zachytíte strom alebo oproti idúce auto v protismere. Dobre sa zamerajte na to, ako sa správajú figuríny v aute a ako veľmi im stĺpiky masírujú hlavy. Tieto nárazy sa navyše robia v dosť malých rýchlostiach a niektoré autá nedopadnú dobre ani pri nich.

Druhým nárazom je bočný, ktorý imituje náraz druhého auta do strednej časti toho vášho. Na týchto videách je krásne vidieť, či je auto z poctivých materiálov alebo z kartónu. Niektoré prekonajú deformačnú zónu dverí a zastavia, iné prerazia až do polovice auta.

Nepísané pravidlo vlastností bezpečného auta

Dlhý predný kufor. Nie nadarmo sú dlhé sedany obľúbené – bez ohľadu na značku majú najdlhšie predné kufre. Čím dlhší priestor medzi vami a nárazovou plochou, tým väčšia deformačná zóna a teda viac miesta aj času na spomalenie auta. Nezabúdajte, že pri náraze auta vás usmrtí práve extrémne preťaženie (až 10-násobne vyššie, aké zažívajú piloti raketoplánov).

Prajeme vám na cestách nie veľa, ale iba bezpečné kilometre bez akejkoľvek nehody. Pri výbere vášho auta a náhradných dielov preň pamätajte len na jedno – investujete aj do svojho života a zdravia.

prejst na ponuku pneumatik za najlepsie ceny

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *