Škola šmyku SuperDRIVE: 50 % úspechu sa ukrýva v pneumatikách

Škola šmyku

Šmyk je krízovou situáciou, ktorá trápi vodičov v každom ročnom období. Rozhodli sme sa preto na túto tému vyspovedať pána Mariána Čabáka, zástupcu SuperDRIVE, najväčšej školy šmyku na Slovensku. Porozprával nám o chybách, ktoré robia vodiči pri šmyku, podceňovaných faktoroch a tiež o tom, aké pneumatiky sú najlepšie proti šmyku.

Škola šmyku SuperDRIVE: 50 % úspechu sa ukrýva v pneumatikách

Aké najčastejšie chyby robia vodiči pri šmyku?

To je celkom jednoduché. Mnohí z nich spanikária a prakticky všetci okamžite na plne brzdia, pokiaľ neboli preškolení a nevedia o tom, že plné brzdenie zďaleka nie vždy je dobrý nápad.

Táto reakcia je celkom prirodzená, pretože ľudia sa zľaknú a idú väčšinou na brzdy. Pri šmyku to nie je dobrý nápad. V podstate ide o krízovú situáciu, v ktorej chcete, aby auto stálo. Brzdením ste však schopní situáciu nie zriedka len zhoršiť.

Škola šmyku SuperDRIVE: 50 % úspechu sa ukrýva v pneumatikách

Aká kombinácia poveternostných podmienok je najnebezpečnejšia?

Keď príde zima, treba sa baviť aj o snehu a námraze. Existujú viaceré úrovne rizika. V zásade najväčší problém je námraza na cestách, lebo na ľade už nefungujú ani zimné pneumatiky, len pneumatiky s hrotmi. Tie však na Slovensku alebo v strednej Európe nie sú povolené.

Druhým najviac šmykľavým povrchom je ujazdený sneh a na tretie miesto by som umiestnil pravdepodobne tesný začiatok dažďa v lete. Vtedy sa vám zmieša prach, blato a peľ zo stromov s vrstvou vody, čo vytvorí mazľavú vrstvu. Čiže tých 15 minút dažďa v prípade dlhšieho sucha urobí to, že sú cesty šmykľavejšie, než keď potom prší kontinuálne.

 Veľmi však záleží aj na tom, aké máte pneumatiky. Či sú v dobrom stave, či majú dosť hlboký dezén, alebo jazdíte už úplne na hranici toho, čo Európska únia zo zákona nariaďuje. Najmenšie dezény pre letné pneumatiky v celej Európe zo zákona majú mať 1,6 milimetra. Je to veľmi málo a dá sa povedať, že ide už o nebezpečnú pneumatiku. Pre zimné gumy je u nás minimum 3 mm, čo tiež už nie je veľmi bezpečné. Takže my odporúčame, aby mala pneumatika dezén aspoň 4 mm.

Aké faktory vodiči pri šmyku najviac podceňujú?

Keď už raz dostanete šmyk, je to v zásade 50 na 50, či sa vám ho podarí vyriešiť v dobrom, alebo v zlom. Tu teda odporúčame skôr predchádzať tomu, aby auto šmyk dostalo. Podceňovaných faktorov je veľmi veľa. Prvé tri, ktoré spôsobujú aj rôzne nehody sú, že:

  • ľudia nedodržiavajú rýchlosť,
  • sú pri riadení nepozorní a hrajú sa s telefónmi,
  • nedodržiavajú bezpečnú vzdialenosť.

Toto sú tri najväčšie problémy, prečo sa vodiči dostávajú do krízových situácií.

Má, podľa vás, amatér vôbec šancu zvládnuť šmyk?

Určite áno, pretože ak by to nebolo možné ľudí naučiť, tak v zásade školy šmyku nerobíme. V Rakúsku je napríklad škola šmyku povinnou súčasťou autoškôl. Tam každý, kto absolvuje autoškolu, musí mať do roka urobený aj tréning školy šmyku. Samozrejme, nedá sa to naučiť za nejaký jeden deň. Ľudia by však mali mať minimálne informácie o tom, ako s tým autom narábať alebo nenarábať. V autoškolách tomu nikto nevenuje pozornosť.

U nás je tréning šmyku na celý deň. Okrem toho máme aj poldňový tréning a 5 úrovní. Sme schopní vychovať ľudí od úplných začiatočníkov až po naozaj veľmi zdatných vodičov, ktorí môžu ísť aj do úrovne 3, 4 alebo 5, keď absolvujú tie predošlé a naučia sa s autom až také, povedal by som, špeciálne kúsky.

Teraz by sme prešli k pneumatikám. Aký typ je nebezpečný? Na čo si treba dávať pozor pri ich výbere a ako ho treba prispôsobiť podmienkam, v ktorých žijeme?

Nuž, základ je určite nepoužívať letné pneumatiky v zime. To je najväčší problém, ktorý platí už 50 rokov. Na druhej strane však nie je problém používať zimné pneumatiky v lete. Ak človek nejazdí vyslovene na limit a nepotrebuje úplne skracovať brzdné dráhy. Pri bežnom používaní, ktoré robí 95 % ľudí tak, aby nejazdili systémom brzda plyn alebo vyslovene prekračovali povolené limity, použitie zimných pneumatík v lete nie je až taký problém.

Ale ak by som vám mohol odporučiť jednu sadu pneumatík na celoročné použitie, tak by to neboli ani letné, ani univerzálne, ale boli by to práve zimné pneumatiky. Aj keď to má, samozrejme, isté nevýhody. Gumy sa trošku zničia, lebo počas roka pracujú prevažne v teplotách, na ktoré úplne nie sú navrhnuté. Zároveň vďaka nim aj veľmi máličko vzrastie spotreba kvôli väčšiemu valivému odporu. Bavíme sa však o desatinkách litra na 100 kilometrov, možno dve, tri desatiny litra.

Škola šmyku SuperDRIVE: 50 % úspechu sa ukrýva v pneumatikách

Ich výhody sú v princípe také, že ak človek nemá dve sady kolies, nemusí prezúvať, nemusí ich nikde skladovať, nemusí kupovať ani ďalšie gumy, disky, či sady kolies, čo je nepochybná úspora. Tieto faktory sú dôležité najmä pre ľudí, ktorým vyslovene záleží na ekonomike prevádzky auta. Na druhej strane nemusia vyhovovať tým, ktorí dbajú na vizuálnu stránku auta. Pretože zimné gumy na plechových diskoch nevyzerajú pekne.

Ďalší ohromný problém je, keď ľudia používajú gumy vyslovene do zjazdenia a čakajú, až kým nie sú úplne hladké. To je veľmi nebezpečné, pretože stačí jeden aquaplaning, jedna väčšia vrstva vody a auto je nekontrolovateľné. Na Slovensku aquaplaning hrozí na mnohých miestach, lebo máme poškodené cesty a voda neodteká, ale drží sa v jarkoch. S tým môže byť ohromný problém, dokonca aj pre nové gumy, nehovoriac o zjazdených.

Tretí problém s gumami je taký, že ľudia príliš šetria. Nie sú ochotní kúpiť, povedzme, kvalitný, osvedčený produkt značky, ktorá sa angažuje aj v motošporte, ale kúpia len najlacnejšie pneumatiky, lebo im sedia rozmery. Toto je naozaj častým problémom.

Ak by som to odstupňoval od 1 po 3:

  1. najväčší problém je použitie letných pneumatík v zime alebo ich neprezutie,
  2. zjazdené gumy pod 4 milimetre či už ide o letné, či o zimné,
  3. kúpiť neadekvátne značky, príliš lacné, neznáme, len aby ich produkt proste udržal nafúknutý vzduch, to je veľmi zlý prístup.

Keď majú ľudia autá staršie ako 10 rokov a ich autá ešte nemajú stabilizačný systém, tak o to viac záleží na tom, mať na nich dobré pneumatiky.

Tu by som nadviazal na tie značky. S ktorými máte najlepšie skúsenosti?

Ťažko povedať takto konkrétne, lebo ani známe značky nemajú stále najlepšie všetky výrobky. Určite by som klamal, keby som tvrdil, že všetko od Michelinu, Continentalu či Dunlopu je len super. To nie je pravda. Treba si vždy sledovať porovnávacie testy pneumatík.

Samozrejme, že je v tom aj istá komercia, keď sú pneumatiky v TOP 5, tak si ten najlepší výrobca zaplatí, aby vyhral, čo je verejným tajomstvom. Faktom však je, že či už máte gumu z prvého, tretieho, alebo piateho miesta, kupujete si špičkový výrobok.

Keď tých gúm porovnávajú 20 alebo 30, tak určite čokoľvek kúpite z prvej tretiny tabuľky, je len dobre. Tam už treba pozerať na cenu a nemusí to byť víťaz úplne celého rebríčka. Kupovať však gumy z druhej polovice tabuľky, je už len o ekonomike. Často je problém, že tieto gumy nakúpia firmy vo veľkom, na takzvané flotily, lebo keď je každá z nich lacnejšia o 15 či 20 eur než gumy v prvej polovici tabuľky, tak chápete, že ušetria tisíce.

Keď sa však bavíme o tom, že si človek kupuje gumy pre seba, tak tam by ste určite nemali brať ohľad na to, že jedna je lacnejšia o 15 či 20 eur. Táto suma sa vám v celoročných nákladoch na auto úplne stratí a ide o zanedbateľné peniaze.

Čiže pri najhorších značkách je princíp rovnaký. Nedá sa povedať, že ktorá z nich je úplne najhoršia?

Nie. To sa mení z roka na rok alebo každou sezónou, keď prídu nové vzory pneumatík. Ani tí najslabší výrobcovia nevyrábajú stále to isté. Tam je principiálny problém taký, že tie lacné gumy z Ázie sú lacné kvôli tomu, že sa tam odvezie európska technológia fabriky, ktorá mala svoju linku, ale u nás je už zastaralá. Tak ju nevyhodia a kúpia ju Kórejci, Číňania alebo Vietnamci, a ideme ďalej.

To je hlavný dôvod, prečo sú tie gumy také lacné. Sú vývojovo 10–20 rokov staré, ale lacné vďaka tomu, že technológiu kúpil niekto v podobe vyradenej linky. Potom sú aj výrobcovia z Kórey a Ázie, ktorí sú veľmi dobrí, pretože im záleží na vývoji. Investujú a už vyrábajú veľmi dobré kúsky. V žiadnom prípade neplatí, že všetko z Ázie sú len zlé gumy a len v Európe sa robia dobré. To nie je pravda.

Dá sa to rozoznať jednoznačne podľa ceny a podľa overenia značky. Keď je komunikovaná v nejakých spoločenských aktivitách, v oblasti športu alebo v iných, kde sa angažuje sponzorsky alebo z hľadiska vývoja, tak sa dá predpokladať, že pneumatiky budú mať nejaké kvality.

Čiže platí tu jednoznačne to, že čo je drahšie, to je lepšie?

Na 90 % áno.

Blíži sa zima. Aké rady by ste dali predovšetkým mladým vodičom, ktorí zažijú svoju prvú automobilovú zimu?

V prvom rade sa nehrať s telefónom počas jazdy a šoférovať oboma rukami na volante. Ja nie som zástanca toho, že treba chodiť pomaly, lebo nasnežilo. To nie je pravda. Treba si však držať veľké medzery od vozidiel pred sebou, aby ste mali priestor na manévrovanie alebo zastavenie.

Keď sa však skombinuje nepozornosť, lepenie sa na toho predo mnou, zlý dezén či jedna ruka na volante, to sú kombinácie, ktoré vedú k problémom. Čiže jazdiť len pomaly určite nie. Samozrejme, to neznamená, že keď je mimo obce povolená maximálna rýchlosť 90 km/h, tak že všade pôjde človek deväťdesiatkou, aj do zákrut. To je maximálka, nie odporúčaná rýchlosť a všade sa dá ísť menej.

Slimačie tempo však v druhom rade vytvára stresujúce a krízové situácie. Skúsení vodiči sú otrávení a nespokojní z pomalého auta vpredu. Tak začínajú predbiehacie manévre aj na nevhodných miestach a riziko stúpa pre všetkých, čiže jazdiť pomaly je vyslovene zlé.

Koľko percent úspechu pri zvládnutí šmyku pripisujete kvalitným pneumatikám? Keď už mám zodratý dezén, povedzme o pár milimetrov, ako veľmi vzrastie riziko šmyku?

To je ťažké takto kvantifikovať. Povedzme, že keď sú gumy prvý, druhý rok na vozidle a majú takmer stopercentný vzor, tak myslím, že môžu byť aj 50 percentným úspechom zvládnutia šmyku. Druhé auto so slabšími pneumatikami by už dostalo šmyk, ale toto úsek ešte zvládne v pohode.

Sú tu však aj iné faktory. Záleží aj tiež od toho, ako rýchlo človek ide, lebo všetky gumy majú svoje limity. Aj na nových gumách môžete dostať šmyk, pokiaľ to preháňate s rýchlosťou.

Vo výsledku by som povedal, že tak 50 % úspechu pri zvládnutí šmyku môžu urobiť kvalitné, 1-2 ročné gumy, nie poškodené. Samozrejme, nestačí mať len nové gumy, ale musia mať aj správny tlak. To je vec, na ktorú ľudia tiež úplne kašlú. Neskontrolujú tlak viac než dvakrát za rok, lebo prezúvali na zimné a na letné, čo je málo. Tlak v pneumatikách je potrebné skontrolovať aspoň raz za dva-tri mesiace.

Čiže ak vám to v októbri prezujú na zimné, tak potom by som to kontroloval niekedy pred Vianocami. Potom zase v marci, keď obujete letné a pred začiatkom letných prázdnin znova. Minimálne štyrikrát ročne.

SuperDRIVE je staršia z dvoch škôl šmyku

Mohli by ste sa predstaviť a charakterizovať svoju školu šmyku?

SuperDRIVE je staršia z dvoch škôl šmyku alebo škôl bezpečnej jazdy na Slovensku. Určite sme väčší ako konkurenti. Na tomto trhu pracujeme už v podstate viac ako 10 rokov a odučili sme 38 000 ľudí. Aktuálne máme pracoviská na letisku v Trenčíne a pri Bratislave, v obci Pachfurthe (35 km od Bratislavy). Tam sa realizujú kurzy pre slovensky, česky alebo aj anglicky hovoriacich klientov. V decembri sa otvára aj pracovisko v Brne, kde máme 4 inštruktorov.

Je priamo na okruhu, čiže expandujeme aj na Moravu, resp. do Českej republiky. Máme osem inštruktorov bezprostredne zameraných, na ľudovo povedané, školu šmyku. Tí fungujú v areáloch, ktoré sú na to špeciálne určené, kde si zákazníci prídu vyskúšať krízové situácie.

Okrem toho sa realizujeme aj v iných oblastiach, kde robíme napríklad aj školu defenzívnej jazdy. Učíme jazdiť ekonomicky a ekologicky, čiže na spotrebu a robíme aj rôzne firemné eventy. Tam sa môžu ľudia zabaviť pri rôznych súťažiach, či zlepšiť svoje zručnosti za volantom. Ďalej napríklad pripravujeme pre automobilky prezentácie rôznych nových systémov, ktoré majú ich automobily.

Za obsiahly a poučný rozhovor veľmi pekne ďakujeme pánovi Mariánovi Čabákovi, ktorý pôsobí v škole šmyku SuperDRIVE na pozícii inštruktora a PR manažéra. Okrem toho je tiež certifikovaným inštruktorom BMW, najstaršej školy šmyku v Európe.

 

Chcete mať väčšiu šancu na úspešne zvládnutie šmyku? Zvýšte ju pomocou kvalitných pneumatík

nenechajte si ujst vyhodne zimne pneumatiky z nasej ponuky s montazou na disk a vyvazenim zadarmo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *