Plechové a hliníkové disky: Aký je v nich rozdiel?

Plechové a hliníkové disky: Aký je v nich rozdiel?

Tento článok sme pôvodne publikovali 25. októbra 2016 a keďže ubehlo už cez 2 roky a téma je stále aktuálna, dovolili sme si ho opäť publikovať.

Všetkých motoristov už dlhé roky trápi jedna dilema: „Mám si kúpiť obyčajné plechové disky? Alebo radšej investujem do hliníkových?“ Na rozdiely a výhody oboch variantov sa pozrieme v dnešnom článku. Plechové a hliníkové disky: Aký je v nich rozdiel?

Materiál

Tu je rozdiel jednoznačný a nie je o čom diskutovať. Hliníkové disky sú o dosť ľahšie na rozdiel od ich plechových bratrancov. Ľahší a odolnejší materiál, akým je hliník, má celú radu výhod oproti svojej plechovej konkurencii. Aké sú tie najdôležitejšie?

Vzhľad

1:0 pre hliníkové disky. Plechové disky zvykneme osádzať a „skrášľovať“ rôznymi plastovými puklicami a imitovať tak prirodzenú krásu ALU (ALU – aluminium – hliník) diskov. V našom e-shope nájdete stovky rôznych moderných diskov, ktoré sú ako stvorené pre vaše auto a nepotrebujú žiadne ďalšie kozmetické úpravy.

Starostlivosť

Údržba plechových diskov vyžaduje časté trápenie s kefou a vo väčšine prípadov aj odstraňovanie korózie. ALU disky stačí jednoducho umyť, keďže ich povrch nechytá toľko nečistôt a korózia nemá žiadnu šancu zničiť ich vzhľad.

Životnosť

Ak hľadáte disky, ktoré namontujete a nebudete riešiť žiadne problémy s ich opravou, opäť vyhrávajú hliníkové disky. Ak ich nezničíte pri nepozornom náraze na obrubník, budú vám oddane slúžiť celé roky.

Jazdné vlastnosti

Keďže sú hliníkové disky o dosť ľahšie, predlžujú životnosť závesných súčiastok a nepatrne znižujú aj spotrebu pohonných hmôt. Tých pár kilogramov navyše je v prípade plechových diskov cítiť najmä pri rozbehu. Hliníkové disky autu pridávajú aj na bezpečnosti. Nutný rýchly rozbeh alebo prudké zabrzdenie je s hliníkovými diskami omnoho jednoduchšie.

Cena

V poslednej kategórii konečne víťazia plechové disky. Tie sú totiž výrazne lacnejšie než hliníkové. Avšak, za kvalitu sa platí, a preto je len na vás, ktorá alternatíva je vám sympatickejšia. Na vaše staré auto, ktoré používate na prepravu vecí na chalupu, môžete pokojne osadiť lacné plechové disky. Ak však chcete vyšperkovať nový športiak alebo limuzínku, rovno na ne zabudnite a vrhnite sa do hľadania krásnych ALU diskov.

Chcete vidieť, ako budú vaše nové kolesá vyzerať na konkrétnom type auta? Skúste náš konfigurátor, v ktorom si navolíte presný model auta a môžete na ňom otestovať vzhľad všetkých vami vybraných diskov.

vyhladat vhodne plechove disky za najlepsiu cenu pre vase vozidlo

3 myšlienky na “Plechové a hliníkové disky: Aký je v nich rozdiel?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *